Ludovico Ariosto: Orlando Furioso

ANNE PIILI Harva kaunokirjallinen teos on vaikuttanut eurooppalaiseen kulttuuriin yhtä laajasti kuin italialaisen Ludovico Arioston (1474–1533) Orlando Furioso. Tämän Suomessa lähes tuntemattoman teoksen…

Shakespeare Turhaa lemmen touhua

RISTO NIEMI-PYNTTÄRI Turhaa lemmen touhua (Love’s Labour’s Lost) on varhaisen Shakespearen komedia 1590-luvun puolivälistä. Se kertoo Navarran kuninkaasta ja kolmesta hovimiehestä, jotka vannovat…

Shakespeare Juhannusyön uni

 Ihmisten luonto ja kesäyön luonto RISTO NIEMI-PYNTTÄRI Juhannusyön uni voidaan nähdä panojuhlia edeltävänä komediana, joka paljastaa kaksi erilaista luontoa: toisaalla valoisan kesäyön luonto…

Taneli Viitala: Narratiivinen Nietzsche

Taneli Viitala: Elämän tarinallistaminen Friedrich Nietzschen tuotannossa vuosina 1882-1887 RISTO NIEMI-PYNTTÄRI (27.1.2012) Erinomaisessa gradussaan Viitala käsittelee tarinallistamista Nietzschellä. Ajatus elämästä tarinana on yleisesti…

Antonio Muñoz Molina: Kuun tuuli

RISTO NIEMI-PYNTTÄRI Máginan maalaiskaupunki Espanjassa on aiempaa keskeisemmin esillä Antonio Muñoz Molinan omaelämäkerralliseen sarjaan kuuluvassa Kuun tuuli romaanissa. Magina on Molinan synnyinkaupungin Andalusiassa…

McCarthy: Blood Meridian

Blood Meridian or the Evening Redness in the West (1985) on Cormac McCarthyn, toistaiseksi suomentamaton, mutta jo klassikon asemaan noussut romaani, jota Vesa…

Tomas Tranströmer tutkimuksen kohteena

  Tomas Tranströmer, tuo Nobel –palkinnon voittanut ruotsalainen runoilija, on luonnollisesti ollut tutkimuksen kohteena jo pitkään. Vaikuttaa siltä, että modernistinen Tranströmer alkoi tulla…

Aisopos: Faabelit

RISTO NIEMI-PYNTTÄRI Eläimet puhuvat ehkä liian sujuvaa kieltä piirretyissä, niissä voisi olla enemmän puheen ja murahtelun välimuotoja ja ennen kaikkea änkytystä. Aisopos osasi…

Coelho lukukokemuksia

Hanne Riikonen on tarkastellut pätevästi Coelhon romaanien lukukokemuksia Kirsi Pihan Lukupiirin keskustelujen pohjalta. Coelhon teoksista oltiin Lukupiirissä hyvinkin eri mieltä ja kokemukset ovat…

Reinhard Jirgl, Büchner -palkinto 2010

Risto Niemi-Pynttäri: Saksan merkittävin kirjallisuuspalkinto Büchner -prize myönnettiin  Reinhard Jirglille,  ja saman tien puhkesi keskustelu kielestä ja proosasta. Reinhard Jirgl välttää proosassaan sekä…

Marguerite Duras ja traumateoria

RISTO NIEMI-PYNTTÄRI (31.4. 2010) Joskus asioiden fiktionalisointi on välttämätöntä. Traumaattisten tapahtumien ja yhteisöllisten katastrofien muistaminen tapahtuu olennaisesti fiktion avulla. Marguerite Duras kelaa kolonialistisesta…

Stephenie Meyer: Vieras (1-4)

TYÖRYHMÄ (19.5.2010) Maailmankirjat julkasee neljän artikkelin sarjan maailman myydyimpien kirjailijoiden joukkon nousseen Stephenie Meyerin romaanista Vieras (The Host. 2009). Kyse on tyttökulttuuriin, näkymättämyys…

Richard Adams Ruohometsän kansa (1-2)

Tiia Puputti: 1. Eläinfantasioiden perinne 2. Kuolema ELÄINFANTASIOIDEN PERINNE Richard Adamsin Watership Down -teosta (1972 Ruohometsän kansa, 1975) on kirjallisuudentutkimuksessa luonnehdittu milloin suurenmoiseksi…

Martin Amis: Ajan suunta

RISTO NIEMI-PYNTTÄRI  (4.2.2010) Ihailtu ja palkittu kirjailija Martin Amis on aiheuttanut  hämmästystä lausunnoillaan vanhusten eutanasian edistämiseksi, hän on jopa ehdottanut eräänlaisten onnellisen kuoleman kampuksen…

Kotielokuvan tavoin kerrottua Salingerilla

D.J. Salingerin kuolema saa lukijat toivottavasti huomaamaan kuinka suuri kirjailija hän oli.  On kiistan alaista oliko Sieppari ruispellossa kuitenkaan Salingerin merkittävin teos. On…

FIKTIO VARASTAA TODELLISUUDESTA

Suvi Järvinen: ”Eihän tätä ole olemassakaan” – Tunnustamattomuus, kirjoittaminen ja kuolema Pirkko Saision teoksissa Pienin yhteinen jaettava, Vastavalo ja Punainen Erokirja Pro gradu…