Risto Niemi-Pynttäri lukee Peter Handkea

Kaikki muuttuu Keski-Euroopaksi (12)

10 luvussa ex-kirjailija matkaa Balkanilla olleeseen ex-valtakuntaan, kyseessä on taas kerran kongressi. Viimeiseen yhtenäisvaltiota kannattaneiden kokoontumiseen ei tule kuin kolme osanottajaa. Toinen on Abrahan Lincolnin näköinen ex-ministeri ja toinen oli japanilainen nainen ex-moottoripyöräilija ja slaavilaisen kirjallisuuden professori. Maa, ja alueet ovat muuttuneet normiksi nimeltä Keski-Eurooppa:

“Niin paljon “Keskistä” ei seudulla ollut koskaan aiemmin ollut. Yhtä “Keskijuhlaa” seurasi toinen. Karstin pieni pääkylä nimettiin uudelleen, käännettynä “Keski-kaupungiksi” ja joukko kyliä antoi nimetä itsensä uudelleen, käännettyinä, “Keskikylä Yksi, Keskikylä Kaksi”, ja niin edestpäin, samoin kuin niin monet peltotiet olivat muuttuneet merkityiksi vaellusreiteiksi, osaksi “Suurta Keskieurooppalaista Vaellusreittiverkostoa Böhmerwaldista aina Dobrovniksiin saakka”, jotka merkittiin “Keskitie Punainen”, “Keskitie Sininen”,”Keskitie Mustavalkoinen” ja niin edespäin, merkittynä “Keski-Euroopan ainoaan voimassaolevaan, päivitettyyn vaellusreittikartaan.” (420)

Ironinen kerronta etenee koko leveuydessään, muuten luku ei ole erityisen kiinnostava. Sen sijaan tässä voikin mainita Iris Radischin arvostelun Moravalaisesta yöstä Die Zeit (10.1.2008). Radisch toteaa, että tässä Handke jatkaa laajaan “elämäromaaninaan”, josta edellinen oli Die Lehre St Victoire. Moravalaisessa yössä Handke suhteellistaa 1990-luvun serbimielisyytensä. Handken kerronta koostuu mestarillisista miniatyyreistä, litanioista, kysymyksistä, näkökulmien vaihdoksista, epärönneistä ja asioiden uudelleen hahmottamisista.

Comments

No Comments

Leave a reply

Name *

Mail *

Website


Warning: require_once(/home/kassu/maailmankirjat.ma-pe.net/wp-content/themes/cleanpress/footer.php): failed to open stream: Permission denied in /home/kassu/maailmankirjat.ma-pe.net/wp-includes/template.php on line 688

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/home/kassu/maailmankirjat.ma-pe.net/wp-content/themes/cleanpress/footer.php' (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/kassu/maailmankirjat.ma-pe.net/wp-includes/template.php on line 688