Barbetta: Muodistamo (2)

Risto Niemi-Pynttäri

Bar­bet­tan romaa­nin ompe­limo vie luki­jan paitsi paisi nais­kult­tuu­riin, myös teks­ti­ku­dos­ten, merk­kien ja vin­jet­tien, pariin. Jat­koksi Riikka Yli­ta­lon artik­ke­liin muu­tama huo­mio jotka on poi­mittu Bar­be­tan haas­tat­te­lusta Die Zei­tissa (2008).

Bar­bet­tan romaa­nissa ompelijatar-päähenkilön Maria­nan iden­ti­tee­tin etsintä, ompelu ja kak­soi­so­lento Ana­lian koh­taa­mi­nen sekä teks­tu­aa­li­nen asu kuu­lu­vat yhteen. Teksti kudok­sena on teok­sen taus­talla vai­ku­tava peri­aate. Teksti pukee pää­hen­ki­lön ensin nuk­ke­mai­seksi.  Nukke, neu­lan lävis­tämä per­ho­nen, juok­sija mm. ovat pää­hen­ki­lön tun­nus­merk­kejä, jotka liit­tä­vät hänet ero­tiik­kaan, hyön­teis­maa­il­maan  ja katolisuuteen.

Teks­tissä on mukana huo­mat­ta­van pal­jon merk­kejä, merk­ki­kieltä, vin­jet­te­jäm vaih­te­le­via teks­ti­la­jeja, väri­sym­bo­liik­kaa, kab­ba­lis­ti­sia las­ku­toi­mi­tuk­sia ja ana­gram­meja hen­ki­löi­den nimissä. Romaa­nin luku­jen määrä, 33 –lukua, on mys­ti­nen koko­nai­suus, jokai­nen luku päät­tyy koko­si­vun kuvaan. Bar­betta kut­su­nut näitä kuvia ”kuvio­kan­kaiksi” ja “sel­kä­myk­siksi”  ne ovat tai­de­his­to­rial­li­sina sitaat­teina ja toi­mi­vat kat­sauk­sina luvun lopuksi.

Jol­lain tavalla nämä kaikki lei­pä­teks­tistä esiin nouse­vat mer­kit, ana­gram­mit ja sym­bloit on punottu pää­hen­ki­löön liittyviksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.