Chung Serang (suom Janne Tynkkynen ja Riina Vuokko) : Sisunin maailma

SARA SAVOLAINEN

Shim Sisun on perheensä kovasuinen ja omalaatuinen matriarkka. Kun hänen kuolemastaan on kulunut kymmenen vuotta, päättää hänen lapsensa lähteä Havaijille pitämään äitinsä muistojuhlaa. Vaikka Sisun oli nimenomaisesti kieltänyt perhettään toteuttamasta tätä korealaista perinnettä. Chung Serangin teoksessa Sisunin maailma seurataan Sisunin lasten ja näiden puolisoiden ja lasten valmistautumista Sisunin muistojuhlaan. Kuva Sisunista rakentuu perheenjäsenten muistojen lisäksi lukujen alussa olevien haastatteluiden ja Sisunin omien tekstien kautta.

Sisun on elämänsä aikana murskannut lasikattoja toimimalla juuri kuten haluaa. Hän kouluttautui Saksassa taiteilijaksi, mutta päädyttyään takaisin kotimaahansa Koreaan hänestä tulikin kirjailija. Sisun kasvatti kaikki neljä lastaan vahvatahtoisiksi, jotka oppivat omalaatuiselta äidiltään miten kulkea omaa polkua välittämättä muiden mielipiteistä.

Sisunin maailma on kevyt ja viihdyttävä kirja, joka ilmaisee lukijan mukaansa. Chung on kuitenkin käsitellyt monia yhteiskunnallisia asioita kirjassaan. Eri perheenjäsenten kautta kirjassa pohditaan muun muassa ilmastokriisiä, taidemaailman valta-asemia, patriarkaattia, imperialismia sekä tasa-arvoa ja naisten asemaa Koreassa. Pohdintaa jää laaja-alaisuutensa takia pinnalliseksi, mutta Chungin teoksessa se toimii.

Eniten kirjassa keskittyy naisen aseman kuvailemiseen korealaisessa yhteiskunnassa. Vaikka Koreassakin monissa asioissa on tapahtunut muutosta ja parannusta, on naisten asema varsinkin työelämässä edelleen kovin heikko. Sisunin tyttäret Myunghye ja Kyung-a ovat kohdanneet monia haasteita yrityksensä johtajina sukupuolensa takia.

Koreassa Chung tunnetaan fantasia- ja scifi-kirjoistaan. Netflix on tehnyt hänen aiemmasta kirjastaan menestyneen sarjan School Nurse Files, ja ostanut myös Sisunin maailman oikeudet. Tynkkysen ja Vuokon suomennos on sujuvaa ja virheetöntä.

Chung Serang: Sisunin maailma (시선으로부터). Suom. Janne Tynkkynen ja Riina Vuokko. WSOY, 2024, 256 s.

Sara Savolainen on kirjallisuuden maisteri Jyväskylän yliopistosta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.