Rebecca Serle: Viisi vuotta myöhemmin

Suunnittelematta paras – RIITTA VAISMAA (10.2.2021)

Danielle, piinkova liikejuristi, on juuri kihlautunut täysin sopivan pankkiiripoikaystävänsä kanssa, kun hän näkee todentuntuisen unen tai kuvitelman, jossa hänen elämässään tapahtuu viiden vuoden kuluttua jotakin aivan muuta, kuin mitä uraohjuksen pitkän tähtäyksen suunnitelmiin kuuluu. Vaikka elämä sujuu suunnitelmien mukaan, näky ei jätä Dannieta rauhaan eikä salli tämän viedä päätökseen suunnitelmansa keskeistä osaa. Hän siirtää kerta toisensa jälkeen häitään, koska avioliitto pitkäaikaisen poikaystävän ja kihlatun kanssa sopii suunnitelmaan vaan ei kuvitelmaan. Idea on mainio, koska kirjailija osaa pitää jännityksen viiden vuoden loppuun asti.

Rebecca Serlen puhdasverinen viihderomaani Viisi vuotta myöhemmin osoittautuu kiinnostavammaksi kuin teoksen aika puuduttava alkupuoli lupaa. Varakkaiden New Yorkin kolmikymppisten jokaisen vaatteen merkki mainitaan, samoin jokaisen astian, huonekalun ja muun tavaran. Hienoissa ravintoloissa syödään ylellisiä ruokia, ja kotiin tuodaan eksoottista valmisruokaa. Juomana on yleensä samppanjaa. Kaikki on suunniteltuna, kihlaus, häät, työpaikat ja niissä eteneminen. Sopiva koulutus on valittu jo lapsesta lähtien.

Ensimmäisen kolmanneksen jälkeen Viisi vuotta myöhemmin saa aineksikseen vihdoin muutakin kuin merkkivaatteita, herkkuja ja kovaa työntekoa.

Dannien ystävä lapsesta saakka on lämmin, sydämellinen ja hupsuttelevakin Bella, joka elää perinnöillään, matkustelee, vaihtaa miestä vaikka kerran viikossa. Bellan kiinnekohta on oma galleria New Yorkissa.

Naisten ystävyys kerrotaan asiallisen ja suunnitelmallisen Dannien kannalta. Tämä pitää itseään Bellaa voimakkaampana ja järkevämpänä. Dannie epäilee, ettei Bella tulisi toimeen ilman häntä. Serle kiepauttaa asetelman taitavasti ympäri. Teoksen tummemmat vaiheet osoittavat, että koettelemuksissakin Bella on vahva ja epäitsekäs, ei mikään bimbo vaan vakavissaan työtä tehnyt taiteen tuntija. Bella ymmärtää ja kokee, ettei rakkautta voi suunnitella. Valitettavasti Bellan rakkauden täyttymys kestää vain lyhyen aikaa.

Lopun totuuden hetkillä Serle osoittaa puhuttelevasti, miten erilaiset voivat olla kahden ihmisen muistot samoistakin kokemuksista.

Kun Dannie haluaa siirtää häitään vielä silloinkin, kun hääpuku on jo hankittu ja kukatkin tilattu, aina korrekti pankkiiri saa tarpeekseen. Sen enempää sulhanen kuin Bellakaan eivät tiedä Dannien oudosta kuvitelmasta. Omalla tavallaan Bella mahdollistaa kuvitelman tulemisen todeksi, mutta sen jälkeen alkaa sellainen aika, jota Dannie ei ole voinut suunnitella etukäteen.

Viisi vuotta myöhemmin kuuluu alkukankeuden jälkeen kerralla ahmittaviin teoksiin. Liikutus valtaa ajoittain skpetisenkin lukijan.

Viihderomaaniin kuulunee, että viimeisellä sivulla viitataan, että Dannien elämässä voi vielä alkaa uusi hyvä vaihe. Skenen lukemiseen tottumattomana voisin sanoa, että ei kovin ansaitusti.

Rebecca Serle: Viisi vuotta myöhemmin (In Five Years). Suom. Jaakko Kankaanpää. Otava 2021. 254 s.

Riitta Vaismaa on kirjallisuuskriitikko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.